Znate li Jugosloveni da je naša Jugoslavija bila kandidat za organizaciju jednog Mundijala?


Koliko je kraj osamdesetih i početak devedesetih godina bio zlatno doba jugoslovenskog fudbala, govori činjenica da je Jugoslavija čak bila podnijela i kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog prvenstva.



U pitanju je Mundijal koji je održan u Italiji 1990. godine, a kada je FIFA raspisala konkurs za domaćina, javilo se čak devet zemalja!

Kandidaturu su do poslednjeg dana prijema podnineli Italija, SSSR, Austrija, Engleska, Francuska, Grčka, Iran, Zapadna Njemačka i – Jugoslavija!



Međutim, ta borba za Svjetski šampionat nije dugo trajala. Samo mjesec dana kasnije, pred sam početak glasanja u FIFA, Jugoslavija je povukla kandidaturu, a pored nje i sve ostale zemlje, osim Italije i SSSR.

Sa konačnih 11:5 u glasovima, Italija je dobila Mundijal 1990. godine.

Bio je to ujedno i poslednji šampionat svijeta na kojem je učestvovala Jugoslavija, koja je zaustavljena u četvrtfinalu od Argentine, koja je stigla do finala.

Fudbaleri toga doba često kažu da rata ne bi bilo da je Jugoslavija osvojila titulu u Italiji, za šta je imala šanse. A, ko zna šta bi tek bilo da se svjetska elita 1990. godine skupila u Jugi umjesto u Italiji..



  • Zapratite Jugosloveni objave na facebooku, kliknite OVDJE, ili na link Jugoslaveni. 





Primjedbe